Galerie PolhusGalerie Polhus

Waarheen en Waarvandaan van 17 maart t/m 28 april 2019

De spelende mens, hij creëert en fantaseert. Waar gaat het heen en waarvandaan komt het? De kunstwerken vertellen het verhaal, van de tochten, de reizen door de natuur en oude tijden herleven.      

Thea Figee Utrecht

Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.

Joke Rijneveen Amersfoort

In de schilderijen van Joke Rijneveen (Amersfoort) zijn twee hoofdthema’s te onderscheiden: enerzijds is er de reeks figuratieve schilderijen met de corpulente dames, circustenten, wervelende optochten met vreemde karren, baldakijnen en blote mannen. Er valt ongelofelijk veel te zien en als je langer kijkt valt niet alleen de fascinerende thematiek op, maar ook haar ambachtelijke werkwijze. Anderzijds maakt Joke weidse landschappen die vlot met het paletmes op het doek worden gezet. De ruimtelijkheid en de lichtwerking worden gecreëerd door het gebruik van vele transparante verflagen.

Lia Kok Amersfoort

.

Lia’s  werk ademt over het algemeen een wat nostalgische poëzie, serene berusting en (ingehouden) emotie. Zij communiceert over een existentieel levensgevoel.

Het centrale thema in haar werk is ‘de mens met een verhaal’. Je kan ook zeggen ‘de menselijke existentie in zijn kwetsbaarheid en tegelijkertijd zijn kracht en schoonheid’. In het vastleggen van een bevroren moment in verf brengt zij het op een hoger plan en schemert er iets door van het menselijk bestaan in zijn vragen, zijn dramatiek en mysterie.


Leendert de Boer Nijkerk


Vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in primitieve kunst vanwege de naar mijn gevoel sterke expressie. Die interesse is, denk ik, merkbaar in het werk dat ik maak. Ook het materiaal dat in de primitieve kunst wordt gebruikt zoals hout en been is boeiend om te bewerken. Door bewondering van de kunst van Eskimo’s die hoofdzakelijk tanden en been als materiaal voorhanden hebben, heb ik een cursus beenbewerking gevolgd.

Been en hout zijn uitstekend te combineren maar alleen als het hardhout is.

Over de hele wereld is in de kunst de mens het meest afgebeeld. Het grootste gedeelte van mijn werk bestaat dan ook uit afbeeldingen van mensen.

Ivoor mag niet meer verhandeld worden. Been van runderen is echter een uitstekende vervanger van ivoor. Dit materiaal is zo hard dat het met ijzervijlen en ijzerboren bewerkt moet worden. Het kan heel mooi gepolijst worden. Daarom is dit materiaal geschikt voor het uitbeelden van de menselijke figuur en vooral dat van de vrouw.

Andere technieken zoals tekeningen maken met pastelkrijt, met potloden van verschillende hardheden, ( de crayontechniek), tekeningen maken met kleurpotlood of met een zwart schrijvende ballpoint zijn eveneens een uitdaging. Van deze werken heb ik verschillende tentoonstellingen gehad.


Marion Visione Amsterdam

Alles wat de kunstenaar mag hopen te bereiken is een diepe sympathie voor de wereld om hem heen - om het onderscheid tussen zichzelf en al het andere te verliezen - en van hieruit te creëren. Marion Visione werkt binnen een historisch bewustzijn dat zoekt naar tijdloosheid. Haar bronzen beelden lijken culturele overlevenden - overwegend vrouwenfiguren getekend en vervormd door tijd. De doelen van elegantie en ingetogenheid worden bereikt door hun blijkbaar fragiele opbouw en dynamische vorm.