Galerie PolhusGalerie Polhus

Leendert de Boer Nijkerk


Vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in primitieve kunst vanwege de naar mijn gevoel sterke expressie. Die interesse is, denk ik, merkbaar in het werk dat ik maak. Ook het materiaal dat in de primitieve kunst wordt gebruikt zoals hout en been is boeiend om te bewerken. Door bewondering van de kunst van Eskimo’s die hoofdzakelijk tanden en been als materiaal voorhanden hebben, heb ik een cursus beenbewerking gevolgd.

Been en hout zijn uitstekend te combineren maar alleen als het hardhout is.

Over de hele wereld is in de kunst de mens het meest afgebeeld. Het grootste gedeelte van mijn werk bestaat dan ook uit afbeeldingen van mensen.

Ivoor mag niet meer verhandeld worden. Been van runderen is echter een uitstekende vervanger van ivoor. Dit materiaal is zo hard dat het met ijzervijlen en ijzerboren bewerkt moet worden. Het kan heel mooi gepolijst worden. Daarom is dit materiaal geschikt voor het uitbeelden van de menselijke figuur en vooral dat van de vrouw.

Andere technieken zoals tekeningen maken met pastelkrijt, met potloden van verschillende hardheden, ( de crayontechniek), tekeningen maken met kleurpotlood of met een zwart schrijvende ballpoint zijn eveneens een uitdaging. Van deze werken heb ik verschillende tentoonstellingen gehad.