Galerie PolhusGalerie Polhus

Ode aan Nijkerk van 10 maart t/m 21 april 2013

Opening op zondag 10 maart om 3 uur.
Deze expositie wordt ingeleid door Arie van den Berg

Galerie Polhus zal, als een prelude op de Nijkerkse Prentenatlas, enkele prenten van de exposerende kunstenaars tonen, van Leendert de Boer, Heleen Bijvank, Linda Verkaaik en Harm Visser. Ook van Jan Nobel en Heleen Schaeffner worden enkele werken getoond.In mei wordt er een speciale expositie georganiseerd van alle recente werken van kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd aan de Nijkerkse Prentenatlas.

Harm Visser Nijkerk

Harm Visser (Nijkerk) schildert in zachte tonen en matte acrylverf met uiterste precisie in een gestileerde stijl. Hij blijft dicht bij de natuurlijke tinten van de landschappen en de landschapselementen die hem inspireren: hij zoekt de ruimte, het doorkijkje bij een rietkraag, daar waar je zou willen zijn om tot rust te komen. Met uiterste zorgvuldigheid zet hij de sfeer op het paneel, overzichtelijk en te begrijpen. Ieder kunstwerk is voor hem een belevenis. Als denker en zoeker weet Harm de bijna mystieke sfeer vast te leggen van het coulisselandschap in de mist: het weten dat achter de zichtbare lagen er meer is dan we zien kunnen.


Leendert de Boer Nijkerk

Hij haalde al zeer vroeg een diploma om tekenen en handvaardigheid te kunnen geven bij het voortgezet onderwijs. Hij is echter biologieleraar geworden. Vanaf zijn jeugd is hij bezig geweest met tekenen, schilderen en het maken van houten beelden, vaak gecombineerd met been. Zijn interesses gaan uit naar de natuur- cultuurhistorie van zijn omgeving, waar hij door geïnspireerd wordt. In verband hiermee heeft hij het boek Landschapsjuwelen geschreven.

Linda Verkaaik Nijkerk

Haar werk heeft zich vanaf 1992 ontwikkeld in de richting van architecturale toepassingen. Een beeld met een functie, een bank met een verhaal. Maar altijd is dat verhaal het vertrekpunt voor een ontwerp. Vanaf diezelfde tijd ontstaan ook de autonome, landschappelijke projecten. Door de tijdelijkheid ervan, het vluchtige karakter van de materialen, soms het gebruik van geluid, licht, of performances, komen ze dichterbij de kern, dan de berekende opdrachten. In die zin, zijn ze te beschouwen als essentiële vingeroefeningen voor het definitief geplaatste werk.

Heleen Bijvank Utrecht

Heleen Bijvank, geboren in Nijkerk, heeft voor de prentenatlas drie tekeningen gemaakt: de Kruishaarderberg, het Egelgat en het Kanaal. Deze monumentale werken in gemengde techniek geven door hun gelaagdheid een transparante verbeelding van de mooie natuur rondom Nijkerk.

Henriëtte Houtsma Putten

De eerste vier jaar van haar fotografiecarrière studeerde zij fotografische vormgeving. Daarin heeft zij alle facetten van het fotograferen geleerd. Al snel kwam haar eigenzinnige kijk op de wereld om ons heen boven drijven. Die werden bekroond met fraaie nationale en internationale nominaties. Naast het werken in opdracht probeert zij voldoende tijd over te houden om aan eigen projecten te blijven werken. En zo’n project is Ode aan Nijkerk.

José van den Tweel Nijkerkerveen

Al haar huidige werk heeft een link met (oude) industrie. Wat haar hierin aantrekt, is de kracht en robuustheid van oude fabrieken met hun duidelijke vorm. Geïnspireerd door Nijkerk 600 heeft zij een impressie gemaakt van een 10-tal bedrijfsgebouwen en fabrieken uit Nijkerk. Het gaat om zowel bestaande gebouwen als ook om gebouwen die al lang verdwenen zijn. Op elk bouwwerk staat een stukje tekst om de historie van het pand te duiden.