Galerie PolhusGalerie Polhus

Ode aan Nijkerk van 10 maart t/m 21 april 2013

Opening op zondag 10 maart om 3 uur.
Deze expositie wordt ingeleid door Arie van den Berg

Galerie Polhus zal, als een prelude op de Nijkerkse Prentenatlas, enkele prenten van de exposerende kunstenaars tonen, van Leendert de Boer, Heleen Bijvank, Linda Verkaaik en Harm Visser. Ook van Jan Nobel en Heleen Schaeffner worden enkele werken getoond.In mei wordt er een speciale expositie georganiseerd van alle recente werken van kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd aan de Nijkerkse Prentenatlas.

Harm Visser Nijkerk

Harm Visser (Nijkerk)
Zachte tonen, dichtbij de natuurlijke tinten en matte acrylverf; daar werkt Harm graag mee. “Ik kies een klein palet, overzichtelijk en te begrijpen”, zegt Harm. Hij schildert met uiterste precisie in een gestileerde stijl. Hij vervolgt: “Vanuit mijn wereld probeer ik de wereld om mij heen vast te leggen. Juist de mist in het landschap vind ik mooi, het brengt je op de rand van het mystieke”. Harm is een denker en zoeker. Hij probeert je te raken met zijn werk. Lagen en lijnen brengen je dieper in zijn werk. "Soms is het zoeken naar ruimte. Fysieke ruimte, maar ook ruimte op mijn paneel. Zoeken naar open plekken, achter bosschages en rietkragen. Je wilt er naar toe, het ervaren. Een plek om even uit te blazen tussen grassen en bomen”, licht Harm toe. Het afgelopen jaar is hij bezig geweest met een nieuwe manier van werken. Nog meer de nadruk leggen op de lagen in het landschap. Alsof je in een kijkdoos kijkt. Hij weet nog niet precies welke richting hij in wil slaan. Elk kunstwerk is voor Harm een belevenis!


Leendert de Boer Nijkerk


Vanaf mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in primitieve kunst vanwege de naar mijn gevoel sterke expressie. Die interesse is, denk ik, merkbaar in het werk dat ik maak. Ook het materiaal dat in de primitieve kunst wordt gebruikt zoals hout en been is boeiend om te bewerken. Door bewondering van de kunst van Eskimo’s die hoofdzakelijk tanden en been als materiaal voorhanden hebben, heb ik een cursus beenbewerking gevolgd.

Been en hout zijn uitstekend te combineren maar alleen als het hardhout is.

Over de hele wereld is in de kunst de mens het meest afgebeeld. Het grootste gedeelte van mijn werk bestaat dan ook uit afbeeldingen van mensen.

Ivoor mag niet meer verhandeld worden. Been van runderen is echter een uitstekende vervanger van ivoor. Dit materiaal is zo hard dat het met ijzervijlen en ijzerboren bewerkt moet worden. Het kan heel mooi gepolijst worden. Daarom is dit materiaal geschikt voor het uitbeelden van de menselijke figuur en vooral dat van de vrouw.

Andere technieken zoals tekeningen maken met pastelkrijt, met potloden van verschillende hardheden, ( de crayontechniek), tekeningen maken met kleurpotlood of met een zwart schrijvende ballpoint zijn eveneens een uitdaging. Van deze werken heb ik verschillende tentoonstellingen gehad.


Linda Verkaaik Nijkerk

Haar werk heeft zich vanaf 1992 ontwikkeld in de richting van architecturale toepassingen. Een beeld met een functie, een bank met een verhaal. Maar altijd is dat verhaal het vertrekpunt voor een ontwerp. Vanaf diezelfde tijd ontstaan ook de autonome, landschappelijke projecten. Door de tijdelijkheid ervan, het vluchtige karakter van de materialen, soms het gebruik van geluid, licht, of performances, komen ze dichterbij de kern, dan de berekende opdrachten. In die zin, zijn ze te beschouwen als essentiële vingeroefeningen voor het definitief geplaatste werk.

Heleen Bijvank Utrecht

Heleen Bijvank, geboren in Nijkerk, heeft voor de prentenatlas drie tekeningen gemaakt: de Kruishaarderberg, het Egelgat en het Kanaal. Deze monumentale werken in gemengde techniek geven door hun gelaagdheid een transparante verbeelding van de mooie natuur rondom Nijkerk.

Henriëtte Houtsma Putten

De eerste vier jaar van haar fotografiecarrière studeerde zij fotografische vormgeving. Daarin heeft zij alle facetten van het fotograferen geleerd. Al snel kwam haar eigenzinnige kijk op de wereld om ons heen boven drijven. Die werden bekroond met fraaie nationale en internationale nominaties. Naast het werken in opdracht probeert zij voldoende tijd over te houden om aan eigen projecten te blijven werken. En zo’n project is Ode aan Nijkerk.

José van den Tweel Nijkerkerveen

Al haar huidige werk heeft een link met (oude) industrie. Wat haar hierin aantrekt, is de kracht en robuustheid van oude fabrieken met hun duidelijke vorm. Geïnspireerd door Nijkerk 600 heeft zij een impressie gemaakt van een 10-tal bedrijfsgebouwen en fabrieken uit Nijkerk. Het gaat om zowel bestaande gebouwen als ook om gebouwen die al lang verdwenen zijn. Op elk bouwwerk staat een stukje tekst om de historie van het pand te duiden.