Galerie PolhusGalerie Polhus

Het meisje en de zee van 13 maart t/m 24 april 2016

De trektocht gaat richting zee en de kannen worden gevuld met zeewater, men komt langs prachtige steden, totdat iedereen kan uitrusten aan het water met een vogel in de hand of een schelp, dromerig en genietend.

Pien van den Broek - Opstelten Hoevelaken

Beeldend kunstenaar Pien van den Broek - Opstelten (Hoevelaken) schildert intuïtief, geheel op haar gevoel. Met verf en water gaat zij op zoek naar een compositie die onder haar handen uitgroeit tot beelden die haar boeien: de kwetsbare mens, de kwetsbare mens in het landschap, het landschap zelf, het landschap met zijn horizon, het landschap dat nog groter, weidser moet, de horizon die nog verder moet liggen, zo schildert zij laag over laag en verstaat de kunst van het weglaten. Met die techniek creëert zij frescoachtige, transparante werken en geeft zij op boeiende wijze vorm aan het mensbeeld dat zij draagt.

In deze overzichtstentoonstelling van het afgelopen 50 jaar kunstenaarschap van Pien, is het beste van haar oeuvre  te zien, van schets tot monumentaal, maar altijd door de jaren heen heeft zij haar eigen herkenbare stijl weten te behouden.


Joke Rijneveen Amersfoort

In de schilderijen van Joke Rijneveen (Amersfoort) zijn twee hoofdthema’s te onderscheiden: enerzijds is er de reeks figuratieve schilderijen met de corpulente dames, circustenten, wervelende optochten met vreemde karren, baldakijnen en blote mannen. Er valt ongelofelijk veel te zien en als je langer kijkt valt niet alleen de fascinerende thematiek op, maar ook haar ambachtelijke werkwijze. Anderzijds maakt Joke weidse landschappen die vlot met het paletmes op het doek worden gezet. De ruimtelijkheid en de lichtwerking worden gecreëerd door het gebruik van vele transparante verflagen.

Carolien Brusse Bussum

Carolien Brusse (Bussum) maakte een gezelschap van steengoed kannen. Zij zijn allemaal verschillend van verhouding, karakter en ‘lichaamstaal’. Door de opbouw uit gemeenschappelijke vormelementen, zijn ze familie van elkaar. De kannen zijn met de hand opgebouwd uit platen steengoed-klei en beschilderd met oxyden, Terra Sigillata en glazuur. De meeste zwarte kannen zijn meerdere malen gestookt op 1150°C of 1250°C. Alle andere kannen (van witte steengoed of franse grès) zijn gestookt op 1250°C. De karaktervolle kannen zijn sierlijke, stijlvolle gebruiksvoorwerpen.

Schilder Hermanus Alkmaar

Schilder Hermanus
Op 28 juli 1955 is Hermanus geboren in een woonwagen bij de stad Utrecht. Op 22 oktober 2017  j.l is schilder Hermanus helaas overleden. Hij leeft voort in onze gedachten en in zijn schilderijen.


Na enkele schilderlessen op jonge leeftijd van zijn vader, meldde hij zich als 16 jarige aan bij de Kunstacademie te Utrecht en volgde daarna de Hogeschool voor de Schone Kunsten te Antwerpen.
Het Poëtisch Realisme is een nieuwe afsplitsing van het Hedendaags Realisme. Hoewel er raakvlakken zijn met het Magisch Realisme en de Naïeve Schilderkunst verbeeldt het Poëtisch Realisme een persoonlijke lyrische wereld met authentieke motieven en een subjectieve symboliek. Grondleggers van dit Poëtisch Realisme zijn schilder Hermanus en RIANN. De schilderijen zijn op ambachtelijke schilderwijze ontstaan en de vormgeving is niet gebaseerd op academische beginselen.  De kenmerkende verstilling wordt bereikt door getemperd kleurgebruik en sobere voorstellingen.  Het mysterieuze karakter, waardoor de taferelen doortrokken zijn van verlangen naar de kindertijd waarin plaats was voor dromen en fantasie, verleent ze een raadselachtige kwaliteit.  De inhoudelijke gelaagdheid, waarin de sociale bewogenheid van de schilder zich uit en de enigszins naïef geschilderde voorstellingen, geven het werk een bezielende lading mee.  De poëtische kracht wordt versterkt door subtiele nuances in beeldtaal en kleur waardoor er een eigen beeldlyriek ontstaat. In Alkmaar aan zee en schildert hij nu dagelijks aan een pracht oeuvre.
De Hollandse luchten boven de weidse zee in het helder licht is voor de schilder een oneindige bron van inspiratie gebleken.

 

Giel Clijsters Hilversum

Autodidact beeldhouwer Giel Clijsters (Hilversum) heeft de afgelopen jaren vele steensoorten leren kennen met hun eigenheid, hun karakter en heeft daar zijn eigen fantasie op uitgeleefd. Hij beleeft plezier bij het bewerken van doorschijnend wit albast of magisch serpentijn of marmer, steen van licht. Hij ervaart bij het soms eindeloos hakken veel positieve emoties. Zijn werken vallen niet onder een bepaalde stijl, hij heeft zijn eigen stijl: het maken van mooie beelden. Onder zijn handen groeit een unieke vorm; een vorm die hij geschapen heeft, zijn beeld, zijn sculptuur.

Betty Paanakker Maastricht

Het ambacht van kneden, mallen maken, brons gieten en patineren, dit creatieve proces boeit Betty Paanakker (Maastricht) bijzonder. Haar creaties zijn dan ook bijzonder: bronzen beeldjes van 3 tot 30 cm groot komen uit een fantasiewereld: dierfiguren met ledematen van andere soorten, neergezet als een icoonachtig wezen, frontaal en monumentaal. De beeldtaal doet denken aan oude culturen als Mesopothamië, Egypte, Griekenland… maar altijd origineel.