Galerie PolhusGalerie Polhus

10 JAAR GALERIE POLHUS! van 17 mei t/m 28 juni 2015

25 mei 2005  -  17 mei 2015.

10 jaar Galerie Polhus.

Ik heb de keuze gemaakt om de zee en portretten te exposeren, omdat de zee al 50 jaar een enorme aantrekkings kracht op mij heeft, omdat het pas echt vakantie is als ik de zee zie en ook portretten omdat ik zelf ook graag mag portretteren en portretten van anderen mij altijd boeien. Marjanne Beeuwkes maakt prachtige zeegezichten én portretten en ook Thea Zweerink maakt bijzondere portretten.

De schilderijen worden vergezeld met de unieke bronzen beelden van Andrijana Martinovic, de vogels die bij de zee horen en Thea Figee haar glasobjecten waarin de kleuren van de zee te zien zijn zullen deze expo weer tot een geheel harmonieus geheel maken. 

Marjanne Beeuwkes Alphen aan de Rijn

Na een periode van overwegend abstract werk met veel detail, ontstond de behoefte om te werken in grote vlakken. Niet wetend wat het resultaat zou zijn, ontwikkelde zich als het ware een nieuw landschap, het vlakke land met zijn oneindige schakeringen in licht, kleur en vorm. Duidelijke contrasten en subtiele kleurovergangen manifesteren zich. De grootsheid van de ruimte en het lijnenspel daarin heeft nu mijn aandacht gegrepen.

Vooral het landschap en de getijden platen aan de Waddenkust boeien mij mateloos. De weidsheid van land, water en lucht in elke weersomstandigheid wil ik “vangen”. De stilte en de vrijheid, die daar ik daar ervaar, wil ik weergeven.

Daarnaast heeft zich sinds een aantal jaren een nieuwe ontwikkeling aangediend. Wat aanvankelijk een eenmalig uitstapje leek (project ‘voorbijgangers’), is nu uitgegroeid tot een vast onderdeel in mijn werk: portretten in Oost-Indische inkt. Door veel naar gezichten te kijken en door mijn fascinatie voor het karakter van de mens achter het gezicht is deze serie portretten ontstaan. De gezichten komen tevoorschijn vanuit mijn herinnering én mijn fantasie, en zijn zonder aarzeling op papier "neergeïnkt", waarbij expressie en emotie het karakter van het portret bepalen.

Thea Figee Utrecht

Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.

Thea Zweerink Varsseveld

Thea Zweerink (1962) is geboren in Doetinchem en volgde haar opleiding aan de AKI te Enschede. Ze studeerde af in 2004, en is sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar in Varsseveld. Thea schildert mensen met een verhaal, welk verhaal is niet altijd duidelijk, maar wel voelbaar. Haar streven is om de ziel van de mens  weer te geven. Haar  techniek en materiaalgebruik verschillen per werk, vaak schildert ze in olieverf, maar ook tekeningen en werken in inkt,  thinnerdrukken en installaties maken deel uit van haar werk . Om de herinnering en het gedenken te benadrukken hangt er vaak een waas over de schilderijen. Haar inspiratie haalt ze uit oude foto’s van onbekende mensen. Deze foto’s kunnen uit oude fotoalbums,  de media of uit boeken komen. Ze  tonen een moment uit het verleden dat voorgoed voorbij is. Ze houdt zich vooral bezig met groepen mensen; mensen die een groep vormen zonder daarvoor te kiezen, maar het  blijven altijd individuen.

Andrijana Martinovic Gasselte

Haar bekende vogelsculpturen zijn ontdaan van alle overbodige massa. Haar beelden tonen zowel kwetsbaarheid als kracht. Ze zijn tegelijk toegankelijk en introvert. Hetzelfde is het geval met haar portretten. De kwetsbare en tegelijk expressieve beelden tonen de essentie van de geportretteerde.