Galerie PolhusGalerie Polhus

Marjanne Beeuwkes Alphen aan de Rijn

Na een periode van overwegend abstract werk met veel detail, ontstond de behoefte om te werken in grote vlakken. Niet wetend wat het resultaat zou zijn, ontwikkelde zich als het ware een nieuw landschap, het vlakke land met zijn oneindige schakeringen in licht, kleur en vorm. Duidelijke contrasten en subtiele kleurovergangen manifesteren zich. De grootsheid van de ruimte en het lijnenspel daarin heeft nu mijn aandacht gegrepen.

Vooral het landschap en de getijden platen aan de Waddenkust boeien mij mateloos. De weidsheid van land, water en lucht in elke weersomstandigheid wil ik “vangen”. De stilte en de vrijheid, die daar ik daar ervaar, wil ik weergeven.

Daarnaast heeft zich sinds een aantal jaren een nieuwe ontwikkeling aangediend. Wat aanvankelijk een eenmalig uitstapje leek (project ‘voorbijgangers’), is nu uitgegroeid tot een vast onderdeel in mijn werk: portretten in Oost-Indische inkt. Door veel naar gezichten te kijken en door mijn fascinatie voor het karakter van de mens achter het gezicht is deze serie portretten ontstaan. De gezichten komen tevoorschijn vanuit mijn herinnering én mijn fantasie, en zijn zonder aarzeling op papier "neergeïnkt", waarbij expressie en emotie het karakter van het portret bepalen.