Galerie PolhusGalerie Polhus

Zomerse Lente van 22 mei t/m 26 juni 2016

De zon schijnt op de weilanden en strijkt over de natuurgebieden van Holland en verschuilt zich achter de mooie wolkenluchten.De bomen staan in bloei, vol van overdaad aan bloesems, het is een zonnige ' Zomerse Lente' in de galerie.De glasobjecten laten een fris lentegroen zien, de roodborst fluit en het jonge veulen rolt zich nog eens om in de wei. De waterral, de geit en de koe, hoe natuurlijk is deze ode aan de schepping! Kunst van en over de natuur, verrassend en kleurig!

Bibi Smit Loosdrecht

Bibi Smit (Loosdrecht) is een van de weinige glaskunstenaars in Nederland die het hele proces van creëren zelf uitvoert: ontwerpen, blazen en slijpen. Zij leerde het vak in Engeland en Schotland. Reeds enkele decennia bekwaamt zij zich in deze magische maar toch aardse kunstvorm en creëert nieuw vanuit een eeuwenoude traditie. De objecten kenmerken zich door de zachte vormen in prachtige tinten, gestold vanuit de beweging van het zachte hete glas.

Sonja Brussen Lochem

De natuur heeft Sonja Brussen (Lochem) van jongs af aan gefascineerd en is nu haar grootste inspiratiebron. Zij werkt het liefst buiten, ‘en plein air’, met de natuur als haar atelier. Zij zoekt daar dagelijks naar momenten om vast te leggen, de snelheid van het licht en de verandering van de voorbijgaande wolken. Met een stevige impressionistische toets maakt zij ‘alla prima’ schilderijen met een eigen karakter. Haar schilderijen lijken de geluiden van de natuur te laten horen: wind, druppels, ritselingen, vogels. Haar schilderingen brengen je buiten als je binnen bent. Sonja won in 2016 de Royal Talens Rembrandt Painting Award.

Theo Onnes Eenrum

Het Hoogeland vormt voor schilder Theo Onnes (Eenrum, Groningen) precies de inspiratiebron die hij nodig heeft: een onuitputtelijke, natuurlijke bron. Het op het eerste gezicht alledaagse raakt hem, het verwondert hem en het wordt door hem op krachtige wijze vertaald in schilderijen die zijn verwondering voelbaar maken. Theo zet in zijn schilderwerken mensen, dieren en landschappen zeer herkenbaar neer, een feest van herkenning: boerderijdieren waarvan je de warme geur meent waar te nemen, meerkoeten in het water waarvan je het gekef lijkt te horen, het weidse, ruime land waarin je je klein voelt, de hoge wolkenluchten die je blij maken.

Esther de Jong Arnhem

Het boetseren in was en klei geeft Esther de Jong (Arnhem) vrijheid in het ontwikkelen van vormen die kunnen ontstaan zonder vooraf gestelde regels en normen. Zij heeft zich gespecialiseerd in het uitbeelden van het dier, uiterst zorgvuldig afgewerkt in o.a. brons en kunsthars. Kenmerkend zijn de ronde, stevige vormen waardoor de beelden over het algemeen een ingetogen en monumentaal karakter krijgen.

Als scheppend kunstenaar zoekt Esther naar een ontwapenende puurheid van vormen. Haar beeldende, vormende zoektocht roept vragen op over en waarheid en identiteit. In die zoektocht behoudt zij het contact met de buigzame werkelijkheid.

Andrijana Martinovic Gasselte

Haar bekende vogelsculpturen zijn ontdaan van alle overbodige massa. Haar beelden tonen zowel kwetsbaarheid als kracht. Ze zijn tegelijk toegankelijk en introvert. Hetzelfde is het geval met haar portretten. De kwetsbare en tegelijk expressieve beelden tonen de essentie van de geportretteerde.

Caroline Mulders Rijssen

Caroline Mulders (Utrecht) schildert en fotografeert. De bloesems van bomen en de bloemen van struiken fascineren haar, houden haar bezig: zoveel schoonheid aan knoestige takken, zoveel zachtheid aan het harde hout. Het zijn wonderen van pril leven die zij met kwast en penseel, met liefde en geduld op het doek weet vast te leggen. Haar expressief geschilderde sterke bomen met bloesems dragen een uitbundige, haast wellustige voorjaarssfeer: de bloemen vragen om bevruchting. De foto’s die Caroline maakt van de bloesemende bomen laten een verstilde levenskracht zien: men voelt en weet dat die tere bloesems de voorbodes zijn van heerlijke vruchten.