Galerie PolhusGalerie Polhus

'WINTER' van 17 januari t/m 28 februari 2016

Een 'winterse' tentoonstelling, die ons meeneemt naar akkers met sneeuw en kale knotwilgen en kronkelende rivieren.

Een mistige polder, of juist die rode ondergaande zon op een koude winterdag.

Maar ook veel wit en ijstinten die ons doen dénken aan de winter, maar abstracte werken zijn of vormen die juist uit warme oorden komen van keramiek, of glas objecten met zachte winterse tinten, bronzen beeldjes, het zal tezamen een verassend beeld laten zien! We fietsen het nieuwe jaar in!

Karin Welhuis Hilversum

Karin Welhuis (Hilversum) is als keramiste gefascineerd door de vormenrijkdom van de natuur: Artis natura magistra: De natuur is de leermeester van de kunst. Die natuur, met name in de tropische zeeën, is voor Karin een onuitputtelijke inspiratiebron. Haar werken kenmerken en onderscheiden zich door monumentale, stoere, organische vormen. De met veel liefde gevormde objecten hebben een grote aantrekkingskracht en zijn bijzonder tactiel: zij nodigen uit tot fysiek contact.


Gerrit Neven Schoonhoven

Gerrit Neven (Schoonhoven) woont en werkt aan de Lek, in de wijde landschappen van het rivierengebied van Hollands Midden waaraan hij met al zijn zintuigen verknocht is. Hij hoort er de stem van het water, ruikt er de geur van de stroom, en voelt een diepe passie dit wijde landschap te vertalen naar het vlak met zijn begrenzing. Uit liefde geeft hij weer wat hij gezien heeft.

Betty Paanakker Maastricht

Het ambacht van kneden, mallen maken, brons gieten en patineren, dit creatieve proces boeit Betty Paanakker (Maastricht) bijzonder. Haar creaties zijn dan ook bijzonder: bronzen beeldjes van 3 tot 30 cm groot komen uit een fantasiewereld: dierfiguren met ledematen van andere soorten, neergezet als een icoonachtig wezen, frontaal en monumentaal. De beeldtaal doet denken aan oude culturen als Mesopothamië, Egypte, Griekenland… maar altijd origineel.

Bibi Smit Loosdrecht

Bibi Smit (Loosdrecht) is een van de weinige glaskunstenaars in Nederland die het hele proces van creëren zelf uitvoert: ontwerpen, blazen en slijpen. Zij leerde het vak in Engeland en Schotland. Reeds enkele decennia bekwaamt zij zich in deze magische maar toch aardse kunstvorm en creëert nieuw vanuit een eeuwenoude traditie. De objecten kenmerken zich door de zachte vormen in prachtige tinten, gestold vanuit de beweging van het zachte hete glas.

Herman Coppus Ravenstein

Al het werk van Herman Coppus (Ravenstein) is geometrisch abstract. De basiselementen in zijn werk zijn ritme, structuur en patronen. Zijn projecten zijn vaak opgebouwd als reliëf, uit materialen zoals papier, transparante folies, glas, metaal of hout. In de papierreliëfs speelt licht en schaduw een belangrijke rol. Met het toevoegen van kleuren door middel van directe en indirecte kleur- en lichtreflecties worden er in de reliëfs verrassende effecten bereikt.

Harm Visser Nijkerk

Harm Visser (Nijkerk) schildert in zachte tonen en matte acrylverf met uiterste precisie in een gestileerde stijl. Hij blijft dicht bij de natuurlijke tinten van de landschappen en de landschapselementen die hem inspireren: hij zoekt de ruimte, het doorkijkje bij een rietkraag, daar waar je zou willen zijn om tot rust te komen. Met uiterste zorgvuldigheid zet hij de sfeer op het paneel, overzichtelijk en te begrijpen. Ieder kunstwerk is voor hem een belevenis. Als denker en zoeker weet Harm de bijna mystieke sfeer vast te leggen van het coulisselandschap in de mist: het weten dat achter de zichtbare lagen er meer is dan we zien kunnen.


Suus Kooijman Amersfoort

 

Suus Kooijman  (Achterveld) begint leeg, geen voorstelling, geen kleur. Zij laat zich leiden door de vragende materie: de warme bijenwas, de pigmenten en de opeenvolgende lagen. Samen vormen die een voorstelling. Is het een mens, een landschap, een veld? Zij werkt door de opgebouwde lagen terug in de structuur, ontdekt, grijpt in en ziet onbegrepen betekenissen in de onderste lagen. De mystieke diepte van de werkelijkheid fascineert haar.