Galerie PolhusGalerie Polhus

Winter van 13 januari t/m 24 februari 2013

Opening op zondag 13 jan. om 3 uur.
Deze expositie wordt ingeleid door Arie van den Berg

Een warm welkom op deze winterse expositie!

Sjoerdtje Hak Wijhe

De landschappen van Sjoerdtje Hak kenmerken zich meestal door hoge wolkenluchten boven ruimtelijke vergezichten van wadden, rivieren en weiden. Met name het noordelijk landschap waar de atmosfeer vochtig is en het licht anders dan in het zuiden. De emotie die de beweging van licht en lucht boven land en water oproept, weet zij bijzonder weer te geven.

Harm Visser Nijkerk

Harm Visser (Nijkerk) schildert in zachte tonen en matte acrylverf met uiterste precisie in een gestileerde stijl. Hij blijft dicht bij de natuurlijke tinten van de landschappen en de landschapselementen die hem inspireren: hij zoekt de ruimte, het doorkijkje bij een rietkraag, daar waar je zou willen zijn om tot rust te komen. Met uiterste zorgvuldigheid zet hij de sfeer op het paneel, overzichtelijk en te begrijpen. Ieder kunstwerk is voor hem een belevenis. Als denker en zoeker weet Harm de bijna mystieke sfeer vast te leggen van het coulisselandschap in de mist: het weten dat achter de zichtbare lagen er meer is dan we zien kunnen.


Bert Strijbos Zutphen

Als voornamelijk plein-airschilder ervaart en voelt Bert Strijbos ( Zutphen) het landschap-in-beweging, de bocht in een rivier, een weg, een blauwe heuvel in de verte met voorbijtrekkende wolkenformaties. Al die vormen, die bewegingen van licht en diepte legt hij vast in zijn schilderijen. Door het urenlang alleen zijn met het landschap, het opnemen van de details, geeft het landschap zijn verhalen prijs. Zijn diverse werken zijn in hun diversiteit ontroerend.

Margreet Baas Utrecht

Margreet Baas(Utrecht) wordt gefascineerd door landschapsvormen. Zij brengt dat in haar kunstwerken op een bijzondere manier tot uitdrukking. In de grootst mogelijke eenvoud geeft zij de essentie weer van wat zij als de kenmerken ervaart van het waargenomen landschap. Door de toepassing van verschillende materialen in haar schilderijen schept zij een welhaast surrealistische sfeer. Door het gebruik van draden creëert zij een ragfijn lijnenspel en laat de kijker de landschappen vanuit een bijzonder perspectief beleven.

Leen Kessels Utrecht

Drijfveer in haar werk is nieuwsgierigheid: “Wat gebeurt er als ik steen weghaal? Welke patronen komen er te voorschijn en hoe zullen ze zich gedragen? Hoe ver en diep zal ik kunnen gaan in de ogenschijnlijke ondoordringbare materie? Wat blijft er over als er niets meer over blijft?” Door materie weg te halen creëert ze steeds meer lucht, ruimte en licht. De steen lost weer op in de ruimte waarin hij ontstond.

Thea Figee Utrecht

Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.