Galerie PolhusGalerie Polhus

Weer winters van 15 januari t/m 26 februari 2017

De Nederlandse natuur, de wadden, de bossen of de polders in een winterse sfeer geschilderd, verstild of wild, ieder in zijn eigen creatieve weergave, de drie kunstenaars, Sjoerdtje Hak, Cees Vegh en Eric Schutte. Daarbij wordt, van Ria Lap, in een pâte de verre techniek, glasobjecten gepresenteerd, die een gekristalliseerd laagje rijp lijken te hebben.
De geabstraheerde beelden van Alied -Nyp- Holman staan 'cool' in het verstilde landschap, uitdagend en trots.  

Sjoerdtje Hak Wijhe

De landschappen van Sjoerdtje Hak kenmerken zich meestal door hoge wolkenluchten boven ruimtelijke vergezichten van wadden, rivieren en weiden. Met name het noordelijk landschap waar de atmosfeer vochtig is en het licht anders dan in het zuiden. De emotie die de beweging van licht en lucht boven land en water oproept, weet zij bijzonder weer te geven.

Ria Lap Groesbeek


De glastechniek die Ria Lap gebruikt is 'pâte de verre', een procedé waarbij van fijne glaspoeders een pasta wordt gemaakt die op de wand van een vuurvaste mal wordt aangebracht.    Na het stookproces, dat enkele dagen in beslag neemt, wordt de gipsen mal verwijderd en komt de glas vorm tevoorschijn. Zo ontstaan organische vormen en komvormen. In haar werk is zij altijd op zoek naar een intrigerende samenhang tussen huid, materiaal en vorm.            Dit komt vooral tot uiting in de schijnbare broosheid van de kristallijnen wanden. De suikerachtige structuur van de objecten is een typisch kenmerk van pâte de verre.    Daarmee onderscheidt deze zich van de meer bekende technieken zoals glasblazen en ‘fusing’.    De pâte de verre techniek heeft haar voorkeur vanwege de grote poëtische zeggingskracht van de vormen die zij daarmee creëert.

Alied Nyp-Holman Emmen

De stijl van beeldend kunstenaar ALIED  NYP-HOLMAN ( Emmen)  is monumentaal en authentiek. Door de strakke maar zeer evenwichtige lijnvoering imponeren haar beelden. De krachtige uitstraling wint aan spanning door de subtiele vervormingen van natuurlijke verhoudingen en de met veel aandacht uitgevoerde verschuivingen van volumes. De beelden worden eerst in klei gevormd, daarna in brons gegoten en vervolgens door de kunstenaar bijgewerkt en met grote zorg gepatineerd.

Cees Vegh Alphen aan de Rijn

Cees Vegh  ( Alphen aan de Rijn) is een veelzijdig schilder van het Nederlandse landschap. De polders, dijken, de zee en de wadden zijn de stille tijdloze krachtbron waaruit de schilderijen ontstaan.Zowel in het figuratieve als abstracte werk zijn rust en verstilling de centrale thema’s.Zijn abstracte werk nodigt uit om een heel  nieuwe manier van landschap te ervaren.Zijn werk wordt wel ‘ a response to noise’  genoemd

Eric Schutte Ommen

 In zijn beeldende werk zijn twee richtingen zichtbaar, enerzijds het conceptuele werk en aan de andere kant het klassieke schilderen. Het conceptuele werk bestaat uit een figuratief vormgeven waarbij het niet voor de hand liggende materiaalgebruik onderdeel is van de verbeelding. In het klassieke werk speelt het concept ook een grote rol, het materiaal(gebruik) is echter traditioneler. Hij beschouwt het maken van beelden als een voortdurend spel en onderzoek, waarbij het idee en de vormgeving gelijkwaardig opgaan en elkaar beïnvloeden.
.