Galerie PolhusGalerie Polhus

VOORJAAR van 15 april t/m 27 mei 2018

De lente is in aantocht in Galerie Polhus.
Kleurig zijn de  bloemschilderijen, de landschappen en  glasunica 's, geometrisch abstracte werken  en abstracte prenten, beelden in organische vormen, kortom een gevarieerd aanbod in natuur en abstractie. 
 

Thea Figee Utrecht

Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.

Marja Verhage Amstelveen


ln Marja's werk komen veel vormen voor die een abstractie van beweging laten zien.Zii vindt het intrigerend om beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen. Beweging kan voor veel verschillende dingen staan: denk maar aan water, tijd, ontwikkeling, groei, op en neergang.
Haar recente beelden doen denken aan groeivormen, maar het is de abstractie die wint. Door middel van deze abstracte vormentaal creëert Marja vaak tegengestelde bewegingen. Deze bewegingen kunnen niet zonder elkaar, maar versterken elkaar.
Marja is gefascineerd in het denken in vormen en volumes. Ze herschept de steen tot iets nieuws dat onder haar handen vorm krijgt, waardoor de schoonheid en zeggingskracht van de steen zichtbaar worden. Het liefst werkt Marja in de wat hardere steensoorten zoals in marmer, lers- en Belgisch hardsteen en dolomiet. Soms werkt ze ook in albast dat door zijn transparantie bijzondere resultaten geeft .

Joke Vingerhoed Blaricum

 

Haar veelal abstracte schilderijen, weidse landschappen en kleurige bloemen, verwijzen soms ook naar de werkelijkheid door het gebruik van figuratieve elementen. Dit is vooral te zien in de kleurrijke serie bloemen en de vaak wat meer ingetogen landschappen. De compositie ontstaat altijd intuïtief, laag over laag en rechtstreeks op het doek. Er gaat geen schets aan vooraf.

Inspiratie is overal, vaak heel dichtbij. Dat kan zijn een moment in de tuin, een mooi landschap, muziek of zomaar een gevoel. Zij werkt met olieverf, acryl en gemengde technieken (mixed media). De organische schoonheid van bloemen of de natuur in zijn algemeenheid 'moet' zij 'verwoorden' in haar eigen beeldtaal. 

Zij schildert veelal met paletmes en met haar handen, kijken en voelen, voortdurend zoekt ze naar balans, experimenteert, zoekt grenzen op, geeft vorm  aan wat haar raakt..


Eef de Graaf Tiel

Sinds begin jaren '80 maakt Eef de Graaf concrete kunst; datgene verbeelden
wat niet zichtbaar, maar wel denkbaar is.
Geen abstracties van het zichtbare ,maar constructies van het denkbare .
Construerend met de basisvormen uit de geometrie creëert hij zijn werk.
Ook al gaat het om balans en evenwicht, toch doorbreekt hij geometrische
wetmatigheden door artistieke ingrepen.
Al ordenend, combinerend en variërend ontstaan zo verrassende oplossingen.
Schatplichtig aan het Constructivisme en De Stijl, maar daarin nieuwe en
originele elementen toevoegen, die kenmerkend zijn voor het werk van Eef de
Graaf.

Marie José Robben Amsterdam

Marie-José Robben  woont en werkt in Amsterdam en heeft een uitgebreid en indrukwekkend oeuvre opgebouwd.
Zij laat zich in haar werk al schilderend meevoeren door de onbenoembare toonaarden en zeggingskracht van kleur en licht.
  Zij beschouwt de verf als een goddelijk materiaal en hanteert deze op bijna sculpturale wijze. 
Door de zeer gelaagde verfstructuur ontstaan intense kleuren. Vaak inspireren een landschap, bloemen of andere motieven uit de natuur haar. maar  zij laat zich ook graag leiden door muziek en literatuur. Het thema dient als inspiratiebron of aanleiding maar is uiteindelijk ondergeschikt aan het schilderen zelf. Haar idealen zijn puur schilderkunstig.