Galerie PolhusGalerie Polhus

Voorjaar van 16 maart t/m 27 april 2008

Opening zondag 16 maart om drie uur door de Nijkerkse kunstenaar Jan Nobel. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de muziekgroep "Jazeker".

Angela Teunissen Amsterdam

Angela Teunissen heeft in opdracht van een Spaans ecologisch olijfolie bedrijf Spiritu_ Santo een kunstzinnig mond geblazen fles ontworpen. Deze fles is in een beperkte oplage geblazen en is tevens een prachtig sieraad op tafel en te gebruiken. De heerlijk geurende en op ambachtelijke wijze verkregen goudgroene olijfolie van het Spaanse platteland mag wel de grand cru onder de olijfolie soorten genoemd worden! Dit prachtig ontwerp is ook tijdens de expositie te bewonderen en te bestellen. Op 19 ok. tijdens de Finisage van de expositie zal Angela Teunissen zelf aanwezig zijn om haar ontwerp toe te lichten en te demonsteren. Ook zullen enkele geblazen geluksringen te zien zijn

Annemarie van der Sluys

Voor de geboren Nijkerkse Annemarie van der Sluys is het een bijzondere ervaring te exposeren, vlakbij het ouderlijk huis, in de Eerste Nijkerkse Galerie. Heerlijk vindt zij het werken met kleur: het samenspel van heldere kleur en compositie, waarbij de kleur er uit moet spatten. Uitgangspunt is haar liefde voor de natuur, die zij uit met de favoriete technieken acryl en aquarel. “De kijker moet van mijn werk vrolijk worden. Dat vind ik het mooiste compliment.”

Joop Eikenaar Zwolle

Zijn stillevens zijn met eindeloos geduld gecomponeerd, getekend en geschilderd. Maar wie zich uitsluitend aan de techniek van Joop Eikenaar vergaapt, verkijkt zich. De voorwerpen van zijn stillevens worden van hun alledaagsheid ontdaan door ze in een bewust gevormde compositie ten opzichte van elkaar te plaatsen en hij speelt met het perspectief, de kleurstelling en licht en schaduw. Zo manipuleert deze kunstenaar de dingen van alledag tot een nieuwe eigen zeggingskracht. Het wonderlijke is dan ook, dat zijn schilderijen, hoe figuratief ze ook zijn, een relatie hebben met de abstracte kunst.

Marie-Jose Wessels Utrecht

Kracht en leven. Die associaties roepen de beelden van Marie-Jose Wessels op. Mens en dier, neergezet in plastische, volle, vaak gesloten vormen. Haar werk is figuratief en ondubbelzinnig. De beelden zijn wat we zien: een robuuste vrouw, een alerte otter, scharrelende kippen. Sfeer en spanning zijn de uiteindelijke inspiratiebron voor ieder beeld. Die sfeer is voor Marie-Jose het uitgangspunt, de oervorm. Zo hakt zij haar beelden uit natuursteen, of maakt ze in was of met klei, wat vervolgens in brons wordt gegoten. Zij ontving de Pieter d’Hont prijs en de Gretha en Adri Pieckprijs.

Ruud Weenink Ermelo

Opgegroeid midden in de natuur was hij al op jonge leeftijd geboeid door vogels. Hij ontwikkelde zich als groot tekentalent, eerst met potlood en later na zijn opleiding als docent tekenen gebruikte hij ook de technieken aquarel, gouache, acryl en pen. Tot op de dag van vandaag schildert hij met plezier allerlei soorten vogels in hun leefomgeving.