Galerie PolhusGalerie Polhus

Symboliek, Mythe en het Verhaal van 15 november t/m 20 december 2015


De hedendaagse vrouw, de fantasie vrouw of de vrouw uit de Griekse Mythologie, het zal te bezichtigen zijn in de expositie 'Symboliek, Mythen en het Verhaal' Beelden van dieren, met of zonder de vrouw,de vrouw in het landschap en de vrouw als culturele overlevende.

Erik Mangelschots Deurne

De Belgische kunstenaar Erik Mangelschots geliefde onderwerp in zijn schilderijen zijn vrouwen. Prachtig gedetailleerd weergegeven  Ze hebben een serene uitstraling en met de zachte kleurstelling die hij gebruikt lijkt het een poëtisch plaatje. Maar wie goed kijkt ziet de symboliek en ook dat er meer gebeurd, er zijn ook dieren in zijn schilderijen, een harmonisch beeld met de vrouw, maar soms schuurt het en is het toch net even anders. Het verhaal mag u zelf bedenken, of is er geen verhaal? DE KUNSTWERKEN VAN ERIK ZIJN ALLEMAAL TE BEZICHTIGEN BIJ GALERIE POLHUS. MAAK GERUST EEN AFSPRAAK!!

Adri Langbroek Nijkerk

De mens dompelt zich in het landschap, zoekt, ontmoet, beleeft, beïnvloedt, ondergaat de klank en kracht van het seizoen, geeft de gedachten de volle ruimte. Zijn gedachten voert hij uit in en op karton. Lagen, gegraveerd, geëtst, geschilderd, laten de relevante elementen zien en geven het eindbeeld over aan de kijker. Het verhaal wordt van de kijker zelf.

Marijke Abels Heerde

De belangrijkste inspiratiebron voor het werk van Marijke Abels is de complexe relatie tussen mens en dier. Van troeteldier tot vleesfabriek. In sculpturen van papier en doormiddel van fotografie zoekt zij naar een verbeelding daarvan. Het dier als statussymbool of het dier als product. Vaak is het de hond in haar werk, die staat voor het dier in het algemeen. Het zijn geen beelden die hun verhaal zomaar prijs geven. De kijker moet even de tijd nemen om het werk te “lezen”. Soms letterlijk, soms figuurlijk. De sculpturen worden gevormd uit gaas. Daarover wordt een dunne huid van papier aangebracht, die het beeld extra zeggingskracht geeft. Daarnaast maakt Marijke Abels ook bronswerk. Deze kleine werken hebben een minder expliciete duiding en ontstaan vaak naar aanleiding van een modelstudie. Ook hier gaat het om mensen en dieren.

 

Marion Visione Amsterdam

Alles wat de kunstenaar mag hopen te bereiken is een diepe sympathie voor de wereld om hem heen - om het onderscheid tussen zichzelf en al het andere te verliezen - en van hieruit te creëren. Marion Visione werkt binnen een historisch bewustzijn dat zoekt naar tijdloosheid. Haar bronzen beelden lijken culturele overlevenden - overwegend vrouwenfiguren getekend en vervormd door tijd. De doelen van elegantie en ingetogenheid worden bereikt door hun blijkbaar fragiele opbouw en dynamische vorm.