Galerie PolhusGalerie Polhus

Portretten Modellen en Mooi van 18 mei t/m 22 juni 2014

Portretten van mensen uit het verleden, of portretten van vrouwen aan de was of dromend, genietend, liggend, mooi, alledaags, hoe dan ook de gevarieerdheid is groot.

De vrouw is de geliefdste persoon om te portretteren, maar er zijn ook jongens en meisjes.

Hierbij worden bijzondere sieraden getoond en ó, zo fijn, kantig en teer keramiek!

Het wordt op je tenen lopen en genieten!

Opening zondag 18 mei om drie uur 's middags.

Hermanus en Riann Alkmaar

 Op 22 oktober 2017 is schilder Hermanus helaas overleden. Hij leeft voort in onze gedachten en in zijn schilderijen.

Sinds de lente van 2013 deelden Schilder Hermanus en RIANN hun leven en werk in een zonnig atelier- galeriepand te Alkmaar waar zij werken aan hun uitbreidende Poëtisch Realistisch oeuvre.
Deze twee vertegenwoordigers van het Poëtisch Realisme laten een vervlogen werkelijkheid zien.

Het doorzettend vermogen in de eigen vormgeving creëert het kenmerkende spontane, een glimlach opwekkende, charmerende, vaak anekdotische en poëtische karakter van hun beider werk waardoor er een eigen natuurlijkheid, zuiverheid en echtheid ontstaat

Thea Zweerink Varsseveld

Thea Zweerink (1962) is geboren in Doetinchem en volgde haar opleiding aan de AKI te Enschede. Ze studeerde af in 2004, en is sindsdien werkzaam als beeldend kunstenaar in Varsseveld. Thea schildert mensen met een verhaal, welk verhaal is niet altijd duidelijk, maar wel voelbaar. Haar streven is om de ziel van de mens  weer te geven. Haar  techniek en materiaalgebruik verschillen per werk, vaak schildert ze in olieverf, maar ook tekeningen en werken in inkt,  thinnerdrukken en installaties maken deel uit van haar werk . Om de herinnering en het gedenken te benadrukken hangt er vaak een waas over de schilderijen. Haar inspiratie haalt ze uit oude foto’s van onbekende mensen. Deze foto’s kunnen uit oude fotoalbums,  de media of uit boeken komen. Ze  tonen een moment uit het verleden dat voorgoed voorbij is. Ze houdt zich vooral bezig met groepen mensen; mensen die een groep vormen zonder daarvoor te kiezen, maar het  blijven altijd individuen.

Elisabeth Jonkers Amsterdam

Zij werkt graag naar model, maar vereenvoudigt vervolgens de vlakken en verhevigt de kleuren. Met kleur geeft zij uiting aan haar gevoel en zoekt zij een nieuwe harmonie.


Gera Zoet Apeldoorn

Zij schildert symbolistische portretten en taferelen, waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Eigen indrukken, ervaringen, emoties en dromen worden al schilderend verwerkt. Hierdoor krijgt het werk een biografisch karakter. Ze noemt zichzelf een emotieschilder, haar werk gaat over emoties en gevoelens in allerlei gradaties: van zwart naar kleurrijk en alle wit nuances daar tussen in. De emotie is persoonlijk, maar elk schilderij staat voor een universeler en breder thema.

Liesbeth Rommers Apeldoorn

Bloemen, dieren en mensen inspireren Liesbeth tot het puur ambachtelijk, intuïtief en spontaan creëren van sieraden. Deze sieraden vertellen een verhaal; soms zijn die verhalen in de ontwerpen een klein sprookje. Gedragen door mensen dragen ze bij aan nieuwe verhalen.

Brigit van Nassau Roosendaal

Haar werk doet fragiel aan waarbij zij de grenzen van het materiaal aftast en in haar puurheid gebruikt. Ze laat het werk de balans vinden De witte serie is ongeglazuurd en gebaseerd op de klassieke komvorm. De scherf raakt verder verdicht waardoor diepte ontstaat.

“Ik wil de beweging tonen waarbij  herhaling en ritme bepalend zijn"

Voor de blauwe series werkt Brigit met glazuren en pigmenten, blauw en turquoise. Deze versterken het licht wat zo essentieel is voor haar werk.

De komvorm is de basis, de nieuwe constructies komen hier voorzichtig van los.