Galerie PolhusGalerie Polhus

Nieuwe Helderheid van 14 mei t/m 25 juni 2017

De expositie 'NIEUWE HELDERHEID' geeft ons een beeld van rust en transparantie. Een stille beleving in een wereld van chaos en geweld. Schoonheid in de grootste essentie, vakmanschap en artisticiteit in abstractie en eenvoud.

KARL Harderwijk

KARL werkt in acryl op paneel, waarbij door een zacht palet en een minimalistisch lijnenspel een beeld ontstaat van eenvoud, rust en ruimte. Zijn visie op kunst komt ook tot uiting in het blog wat hij schrijft op kunstgoeroe.nl.
Maar: wie is KARL eigenlijk? Ook dat wordt bij de opening van deze expositie helder!


Thea Figee Utrecht

Thea Figee (Utrecht) is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Tussen haar schilderijen en prenten in gemengde grafische technieken en de geblazen glasobjecten is een constante wisselwerking. Zij wordt tot nieuwe werken geïnspireerd door de schoonheid van de natuur, de dynamiek van de constante beweging en verandering, de grootsheid van een herfstlucht, de stille wereld van een sloot met planten en dieren, maar ook de tere schoonheid van een libel. Haar werken getuigen van een invoelende geest.

Jolanda Verdegaal Voorhout

 

“Erosie, droge rivierbeddingen, knoestige boombast. Ik tast de structuren af met mijn ogen en handen en vertaal ze in klei. In mijn werk wil ik de schoonheid laten zien van oppervlakken waarin de tijd haar sporen heeft nagelaten. Door natte en drogere klei samen te verwerken, ontstaan de gescheurde huiden in mijn gedraaide potvormen. Edelmetaal lusters of geboetseerde elementen leveren daarbij spannende contrasten op met de ruwe oppervlakken.

Greetje Sieders, edelsmid en Jolanda Verdegaal, keramist, zochten elkaar jaren geleden op om te ontdekken wat het ambacht van de één kan betekenen voor de ander. Een serie sieraden en doosjes met een verrassend eigen design was het resultaat: gemaakt van zilver en porselein waarop vrolijke visjes en vogeltjes van corian.


Bas Lobik Utrecht


Of dat schilderen dan zinloos is of niet.
Waar mijn schilderijen over gaan?
Ik weet niet precies waar ze over gaan.
De verf gaat wel ergens over.
De verf gaat in ieder geval gelukkig over het linnen. Daarna over de vorige verflagen.
Iedere keer laag strijk ik met gelijkmatige penseel streken over het linnen. Heel veel lagen.
De randjes van de lagen spaar ik uit, dat worden de lijntjes . Soms werk ik er langer dan een jaar aan, eer dat het schilderij af is. De werken gaan wel over tijd, die op deze wijze opgeslagen is.

Coren Geus Julianadorp

Coren Geus (Julianadorp) heeft zich altijd het meest aangetrokken gevoeld tot de verstilling van het stilleven. Dat is iets waar zij wat aan kan toevoegen. En dan vooral glas. Want het spel van licht en donker en de opdracht die ze zichzelf geeft om van iets ogenschijnlijks simpels iets interessants te maken, daarvoor is glas het allermooist. Het schilderen van glas is het schilderen van transparantie, soms is het bijna het schilderen van niets. Door haar zorgvuldig gekozen composities en het meer dan fotografisch weergeven van de objecten op het linnen, komt zij tot een verfijnde abstractie. Haar werk is — zowel in techniek als in emotie — heel gebalanceerd, neigt naar perfectie met heel veel stilte.