Galerie PolhusGalerie Polhus

Nieuwe Gezichten van 8 september t/m 20 oktober 2013

Een nieuw seizoen met een nieuwe expositie met Nieuwe Gezichten.

De opening is op 8 september 2013 om 15.00 uur en wordt ingeleid door de heer Arie van den Berg. Nieuw zijn voor Galerie Polhus de exposanten: Pien van den Broek, Ans Bakker, Floor van den Broek en Ralf Heynen. Marijke Sondorp exposeert voor de tweede keer en komt ook met werk wat nog niet eerder getoond is. Haar portretten ontroeren mij, er is meer dan dat je in eerste instantie denkt te zien.

Pien van den Broek en Ans Bakker hebben al veel expositie ervaring en veel van hun kunstwerken zijn in particuliere handen of in overheidsinstellingen of door bedrijven aangekocht. Prachtige portretten en landschappen, "nieuwe gezichten" en fonkelend glas uitbeeldend kwetsbaarheid en vruchtbaarheid. Ralf Heynen zal u verbazen met zijn realistische portretten en het tere porselein van Floor van den Broek is meer dan een bezoek waard!
Wij stellen een bezoek aan Galerie Polhus zeer op prijs!
Tot ziens, Janny van Steeg, galeriehoudster.

Ralf Heynen Nijmegen

Is bekend van "Sterren op het doek". Zijn schilderij is uitgekozen door André van Duin als beste van de drie. Ralf laat zich vooral inspireren door de interactie van het figuur en de omgeving. Hij probeert zijn modellen al schilderend tot leven te laten komen en hen in een positie van rust en contemplatie af te beelden. Het lijkt de figuren in zijn schilderijen allemaal niet te deren wat er om hen heen gebeurt. Ze bevinden zich in hun eigen gedachtewereld. Hij schildert graag verfijnde stoffen en gecompliceerde patronen in een vervallen omgeving.

Ans Bakker Amersfoort


Het glaswerk van Ans is een voortdurend ontvouwen van schoonheid.  Van binnen naar buiten als een oerdrift. Een spanningsveld van bestaande vormen die als vanzelf in een andere vorm vloeien. Krachtig, onstuimig en kwetsbaar maar altijd met een intensiteit die je vol liefde meeneemt naar alle vormen van het leven zelf.

Pien van den Broek - Opstelten Hoevelaken

Beeldend kunstenaar Pien van den Broek - Opstelten (Hoevelaken) schildert intuïtief, geheel op haar gevoel. Met verf en water gaat zij op zoek naar een compositie die onder haar handen uitgroeit tot beelden die haar boeien: de kwetsbare mens, de kwetsbare mens in het landschap, het landschap zelf, het landschap met zijn horizon, het landschap dat nog groter, weidser moet, de horizon die nog verder moet liggen, zo schildert zij laag over laag en verstaat de kunst van het weglaten. Met die techniek creëert zij frescoachtige, transparante werken en geeft zij op boeiende wijze vorm aan het mensbeeld dat zij draagt.

In deze overzichtstentoonstelling van het afgelopen 50 jaar kunstenaarschap van Pien, is het beste van haar oeuvre  te zien, van schets tot monumentaal, maar altijd door de jaren heen heeft zij haar eigen herkenbare stijl weten te behouden.


Floor van den Broek Hoevelaken

De titel van dit afstudeerproject heet "Lichaamsportret". Zij heeft van een groot aantal verschillende lichaamsdelen van diverse mensen afdrukken gemaakt. Daaruit ontstonden een aantal interessante vormen van porselein, welke zij in een kleine serie heeft geproduceerd. Dit heeft geresulteerd in drie bruikbare vormen.

Marijke Sondorp Putten

Bij drukken heb je het beeldend proces niet geheel in eigen hand. Alleen al het spiegelbeeld is altijd weer een verrassing. Het materiaal en de techniek hebben eigenschappen die je wel kunt vermoeden, maar telkens weer voor eigenzinnigheid zorgen. Door veel te experimenteren kun je je op de resultaten voorbereiden.

Stenen hebben een lang eigen leven achter de rug. De vorm, de huid, waar ze vandaan  komen, wat ze onderweg hebben meegemaakt, bepalen samen de naam. Stenen kunnen hard zijn, of zacht en poreus, of ze schitteren in het zonlicht. Je kunt er mee bouwen, tegen aan trappen, mee spelen. Of gewoon naar kijken.

Soms is dat steentje een aandenken om in je zak te stoppen. Of om bovenop iets anders te leggen.

De stenen van Marijke Sondorp zijn heel erg kwetsbaar. Als je ze aanraakt, kunnen ze kapot gaan. Wees alsjeblieft voorzichtig.