Galerie PolhusGalerie Polhus

Natuurlijk kunst van 13 januari t/m 24 februari 2008

Opening zondag 13 januari om drie uur door de wethouder dhr. M. A. Manten. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de jazz-band "Jasje".

Harm Visser Nijkerk

Harm Visser (Nijkerk)
Zachte tonen, dichtbij de natuurlijke tinten en matte acrylverf; daar werkt Harm graag mee. “Ik kies een klein palet, overzichtelijk en te begrijpen”, zegt Harm. Hij schildert met uiterste precisie in een gestileerde stijl. Hij vervolgt: “Vanuit mijn wereld probeer ik de wereld om mij heen vast te leggen. Juist de mist in het landschap vind ik mooi, het brengt je op de rand van het mystieke”. Harm is een denker en zoeker. Hij probeert je te raken met zijn werk. Lagen en lijnen brengen je dieper in zijn werk. "Soms is het zoeken naar ruimte. Fysieke ruimte, maar ook ruimte op mijn paneel. Zoeken naar open plekken, achter bosschages en rietkragen. Je wilt er naar toe, het ervaren. Een plek om even uit te blazen tussen grassen en bomen”, licht Harm toe. Het afgelopen jaar is hij bezig geweest met een nieuwe manier van werken. Nog meer de nadruk leggen op de lagen in het landschap. Alsof je in een kijkdoos kijkt. Hij weet nog niet precies welke richting hij in wil slaan. Elk kunstwerk is voor Harm een belevenis!


Jetty Bregman Putten

Nadat zij een aantal jaren met steenhakken bezig is geweest, vond zij haar bestemming in het fijnere werk van het zilversmeden. Haar oorbellen, ringen en halssieraden zijn zowel elegant als stoer. Soms zijn haar zilveren sieraden gecombineerd met andere materialen, zoals koper, hout en goud en soms met miniatuur schilderijtjes van beeldend kunstenaar Harm Visser. Ook edelstenen en halfedelstenen verfraaien haar creaties.

Martin Hogeweg Den Dolder

Het onderwerp van m’n beelden is altijd een dier. Een karakteristiek (aspect van het) uiterlijk waarin ik mijn vormgevingstaal vaak als vanzelf kan projecteren is vaak m’n startpunt. Gedrag, kenmerkende houdingen en kracht kunnen ook inspireren. Doormiddel van (vaak geometrische) stilering en een grote intensiteit in de uitwerking probeer ik de geconcentreerdheid van het dier, in blik, anatomie en uitdrukking, in het uiteindelijke beeld vast te houden. Verder zijn in de vormgeving voor mij vormrijm, vaak symmetrie maar juist ook ruimtelijke contrasten, en de tactiele ervaring van de welvingen in het gladde oppervlak belangrijk. Ook al gebruik ik soms een lichte vorm van deformatie ten gunste van inhoudelijke aspecten, dit zal nooit ten koste gaan van de herkenbaarheid van het dier, uit respect en bewondering. Met partner Roel van der Meer werk ik voor sommige beelden samen. Hij weeft, dan meestal in bronsdraad op een handweefgetouw, onderdelen voor het object. Door deze weefsels te vouwen en te buigen maak ik ze ruimtelijk en gebruik ik deze open structuur voor tere onderdelen zoals bevedering.

Hans Rombouts Leusden

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag, waar hij o.a. les had van Westerik en Minderman, was hij bijna dertig jaar tekenleraar in Amersfoort. Tijdens die periode is hij steeds blijven schilderen, maar toen hij een kans zag om met lesgeven te stoppen en fulltime te gaan schilderen heeft hij die meteen aangegrepen. Zijn thema's bewegen zich sinds- dien tussen realistische stillevens en magisch realistisch werk. Bijzondere gebouwen in een bijzondere enscenering met een even bijzondere belichting hebben zijn voorkeur.

Nico de With Kortenhoef

Was al op jonge leeftijd verslaafd aan “natuur”, en aan tekenen en schilderen. Bepalend voor zijn carrière was het lidmaatschap van de Christelijke Jeugdbond voor Natuurvrienden, waar hij als 11 jarige biologische veldkennis op deed. Zijn eerste expositie was op zijn 14e, en hij bleef ook tijdens zijn middelbare schooltijd fanatiek tekenen, waar zijn schoolprestaties onder leden. Maar desondanks studeerde hij af aan de V.U., promoveerde, en heeft er als universitair do- cent tot aan zijn pensioen gewerkt. De natuur en insecten (vlinders, libellen en zweefvliegen) vindt hij nog steeds een boeiend onderwerp, die hij in aquarel weergeeft. Hij schildert “naar de natuur”, maar kopieert haar nooit.