Galerie PolhusGalerie Polhus

Expositie van 15 januari t/m 26 februari 2012

Opening op zondag 15 januari om 3 uur door emeritus hoogleraar sociale condities voor menselijk geluk aan de Eramus Universiteit Rotterdam Prof. Dr. Ruut Veenhoven, muzikale omlijsting door R&B zangeres Miryel

Anne Tolsma Hilversum

Ze heeft een volledig eigen stijl ontwikkeld en heeft een voorkeur om te werken in harde steensoorten, zoals marmer en Belgisch- of Iers hardsteen. Haar vrouwfiguren zijn abstract-figuratief. Kenmerkend is dat deze vrouwen altijd een toonbeeld zijn van wilskracht en trots.

Jean-Henri Brossat Dijon, Frankrijk

Geboren uit een Franse vader en Russische moeder. In zijn werk vinden wij warmte, humor, verbeelding en een kleurenrijkdom die we misschien wel typisch Frans mogen noemen. De iconografische elementen in zijn schilderijen verwijzen niet alleen naar de kunst, maar ook naar de literatuur en wel naar sagen en legenden. Hij voelt zich verwant aan Marc Chagall.

Kiki Dijkstra Harmelen

Het gebruik van verschillende materialen in soms ongebruikelijke combinaties is kenmerkend voor haar keramische objecten. Zij past haar zelfgemaakte glazuren aan aan de kleur van textiel. Zij experimenteert met wat zich aandient: zink, vilt, hout, enzovoorts - op die manier werkt zij het liefst.

Marijke Sondorp Putten

Bij drukken heb je het beeldend proces niet geheel in eigen hand. Alleen al het spiegelbeeld is altijd weer een verrassing. Het materiaal en de techniek hebben eigenschappen die je wel kunt vermoeden, maar telkens weer voor eigenzinnigheid zorgen. Door veel te experimenteren kun je je op de resultaten voorbereiden.

Stenen hebben een lang eigen leven achter de rug. De vorm, de huid, waar ze vandaan  komen, wat ze onderweg hebben meegemaakt, bepalen samen de naam. Stenen kunnen hard zijn, of zacht en poreus, of ze schitteren in het zonlicht. Je kunt er mee bouwen, tegen aan trappen, mee spelen. Of gewoon naar kijken.

Soms is dat steentje een aandenken om in je zak te stoppen. Of om bovenop iets anders te leggen.

De stenen van Marijke Sondorp zijn heel erg kwetsbaar. Als je ze aanraakt, kunnen ze kapot gaan. Wees alsjeblieft voorzichtig.

Niels Schouten Tienhoven

Hij houdt van uitgestrekte lijnen met een horizon erboven en zoekt de spanning in die horizon. Wijdsheid en ruimte in en boven het landschap roept een sterke hang naar vrijheid op. Het schilderen geeft hem dat gevoel van vrijheid en is uiteindelijk een vorm van magie.