Galerie PolhusGalerie Polhus

Gebeurtenissen van 10 november t/m 22 december 2013

Realistische fantasie, zo zou ik deze nieuwe expo omschrijven.
Poëtisch, lieflijk, maar niet alles is zo als het lijkt.
Er gebeurt wel wat, maar hoe zien we het als toeschouwer?
Willen we daar ook zijn, wat de kunstenaar ons laat zien?
Willen we mee lopen, in dat landschap, of daar liggen en alleen maar kijken?
De glazen bol geeft geen antwoord.
Kom genieten van deze bijzondere nieuwe expositie  "Gebeurtenissen" 

Adri Langbroek Nijkerk

De mens dompelt zich in het landschap, zoekt, ontmoet, beleeft, beïnvloedt, ondergaat de klank en kracht van het seizoen, geeft de gedachten de volle ruimte. Zijn gedachten voert hij uit in en op karton. Lagen, gegraveerd, geëtst, geschilderd, laten de relevante elementen zien en geven het eindbeeld over aan de kijker. Het verhaal wordt van de kijker zelf.

Mark Locock Orvelte

In het monumentendorp Orvelte heeft Mark, geboren in Portsmouth in Engeland  een monumentale boerderij waarin een glasblazerij  en atelier is gevestigd. Daar geeft hij in zijn jonge en boeiende onderneming, humoristische demonstraties.
In 1997 maakte hij voor de miljoenenfilm "TITANIC" 25 vazen.
Glasblazen is zijn passie en dit komt tot uitdrukking in zijn kleurige en veelzijdige glasobjecten.

Joke Rijneveen Amersfoort

In de schilderijen van Joke Rijneveen (Amersfoort) zijn twee hoofdthema’s te onderscheiden: enerzijds is er de reeks figuratieve schilderijen met de corpulente dames, circustenten, wervelende optochten met vreemde karren, baldakijnen en blote mannen. Er valt ongelofelijk veel te zien en als je langer kijkt valt niet alleen de fascinerende thematiek op, maar ook haar ambachtelijke werkwijze. Anderzijds maakt Joke weidse landschappen die vlot met het paletmes op het doek worden gezet. De ruimtelijkheid en de lichtwerking worden gecreëerd door het gebruik van vele transparante verflagen.

Marije Lameijer Harmelen

Haar kleurrijke keramiekbeelden inspireren tot tintelende fantasieën. Ze zijn sprookjesachtig en theatraal. Ze amuseren en ontroeren, ook door de fijnzinnige of uitbundige kleding en feeërieke hoofddeksels. Marije besteedt veel tijd aan details en versieringen, waardoor je niet uitgekeken raakt; je ontdekt steeds iets nieuws. Haar vrouwfiguren worden meestal ondersteund door vierkante sokkels, speelse wielconstructies, stoelen, stoven of baldakijnen. En overal zijn vogels. Slapende, ondeugende, gracieuze vogels. Ze zijn uit de hemel neergestreken en de vrouwen kijken naar boven. Naar de lucht, de dromen, de verwondering. Boven is het stil en vredig, hier beneden is alles in beweging. Een gestolde beweging van vrouwen die verlangen naar ruimte en vrijheid, reisvaardig voor een nieuw verhaal.

Hermanus en Riann Alkmaar

 Op 22 oktober 2017 is schilder Hermanus helaas overleden. Hij leeft voort in onze gedachten en in zijn schilderijen.

Sinds de lente van 2013 deelden Schilder Hermanus en RIANN hun leven en werk in een zonnig atelier- galeriepand te Alkmaar waar zij werken aan hun uitbreidende Poëtisch Realistisch oeuvre.
Deze twee vertegenwoordigers van het Poëtisch Realisme laten een vervlogen werkelijkheid zien.

Het doorzettend vermogen in de eigen vormgeving creëert het kenmerkende spontane, een glimlach opwekkende, charmerende, vaak anekdotische en poëtische karakter van hun beider werk waardoor er een eigen natuurlijkheid, zuiverheid en echtheid ontstaat

Antoinette Elsinga Amersfoort

Antoinette Elsinga werkt met het mineraal Seleniet. Het bewerken van deze steen tot een beeld start vaak intuïtief, dit geldt met name voor het vormen van haar Engelen. Toen zij haar eerste Engel maakte wist zij niet dat deze steen ook wel Engelensteen genoemd werd, maar was wel het begin van een diverse collectie Engelen.
De steen geeft de beelden een serene uitstraling en door de satijnachtige glans iets mystieks.