Galerie PolhusGalerie Polhus

DE ZOMER VOORBIJ van 8 september t/m 27 oktober 2019

Een gevarieerde tentoonstelling met verschillende disciplines,  in deze expositie zijn o.a. glasobjecten, fotografie, abstracte objecten, olieverfschilderijen en porselein te zien.
Een kleine terugblik naar de zomer die weer voorbij is, het kopje koffie op het terras, het zwembad, staren over de zee, de sfeer van mediterrane huizen, de zon in de glasobjecten, maar dat is de buitenkant. De kunstenaar graaft in het verleden, schaaft en wikt, polijst  en schuurt, vormt  en schildert, laag over laag, de emotie die hij wil laten zien, de ziel van ieder kunstwerk, het is aan de toeschouwer om te ontdekken,te genieten en te verbazen.

Manja Hazenberg Amsterdam

De werken die zij maakt zijn geometrisch abstract. De afmetingen van de objecten zijn gebaseerd op de getallenreeks van Fibonacci. Het is een ritmisch spel van verhoudingen en van vorm en restvorm. Soms is het een samenstelling van vrijwel identieke elementen, waarbij het geheel meer is dan de som der delen.

De objecten zijn gemaakt van zink. Het oppervlak is ofwel onbewerkt, of bewerkt met zuren, waardoor contrasten ontstaan in kleur en textuur.

 

Ben Bodt Arnhem

Het werk van Ben Bodt (Arnhem) ontwikkelde zich de afgelopen 40 jaar in een cyclische beweging. Realistische kleurpotloodtekeningen werden opgevolgd door abstracte onderwerpen in olieverf. In plaats van het grafische karakter van de tekeningen kwam het schilderachtige. Het realisme in vorm en kleur komt tot uitdrukking in de stillevens. De daarin geschilderde voorwerpen roepen door hun isolement t.o.v. de omgeving soms een gevoel van vervreemding op.

Willem van Oijen Amsterdam


 

Verwondering voor glas is van jongs af aan leidraad en passie geweest van Willem van Oijen ( Amsterdam) voor het werken met dit mooie en veelzijdige materiaal.

Hij gebruikt hete, warme en koude bewerking’s technieken in het vormen van het materiaal voor zijn objecten

Het experimenteren met glas en de technieken alsmede het combineren met andere materialen is een constant gegeven en stimulans om de grenzen van mogelijkheden op te zoeken, hij wil zich blijven vernieuwen. 

Inspiratie bron en rode draad in zijn werk zijn de ( deels nog ) traditionele bevolkings groepen met hun rijke historie in kunst en cultuur.  De sterke uitstraling vanuit met name de symbiose van natuur en geloof, sjamanisme en kunst binnen deze culturen interesseert hem enorm.  Gegrepen door de expressieve vormgeving en lijnvoering in decoratieve toepassingen, vaak ook met een spiritueel karakter, verwerkt en vertaalt hij  in een eigen beeldtaal en uitstraling.

Daarnaast is het  voor hem een drijfveer het  te willen tonen van het universele belang tot behoud van de expliciete en unieke identiteit van authentieke culturen.Op het eerste gezicht vaak schijnbaar sereen, maar meestal gevangen in eigen ingewikkelde  tradities die in conflict zijn met de snel veranderende samenleving.Hij probeer dit gegeven te vangen en vorm te geven in de uitstraling en karakter van zijn objecten.

Zijn werk heeft onbedoeld wellicht daardoor soms ook een wat antropologische uitstraling. Grafisch abstract met figuratieve verwijzing, ornamentaal met een sculpturaal karakter.Uiteindelijk gaat het over 

de mens en beleving.

 

Rachel Daeng Ngalle Amsterdam

Gekscherend heeft Rachel Daeng Ngalle ( Amserdam) het weleens over zelfkastijding als het over het werken met glas gaat. Want dat is wat zij doet. Haar objecten zijn van glas.

Het is een eerlijk en prachtig materiaal waar ze veel respect voor heeft Dit materiaal verdient het dan ook om iets moois uit te creëren.

In de begin jaren werkte ze heel veel met kleur, werd er vrolijk van, het  was een periode waarin aanvankelijk de duistere zijde van de menselijke belevingswereld in evenwicht was met de meer lichte en vrolijke kanten van ons gemoed.

Opvolgend deze periode ging ze meer vragen oproepende beelden en kleine installaties maken in de Cire Perdue techniek.  In de 3-dimensionele mogelijkheden van vormgeven in deze techniek kan ze zich beter uitten dan in het 2-dimensionale karakter van vroeger werk.

Ook is ze figuratiever gaan werken. Voor haar gevoel geeft het haar de vrijheid om in de houding en expressie van de beelden  en onderwerpen krachtiger en directer over te brengen, meer zeggingskracht mee te geven.

In de ingetogen menselijke figuren stelt ze de mens, maar vooral de interactie, onderlinge relaties tussen mensen met alle mogelijkheden en gebreken centraal.

De vorm en richting die de huidige samenleving aanneemt, arrogantie, gebrek aan respect, communicatie en tolerantie, zijn thema’s die in de meeste van haar  objecten terugkomen. Ze probeert haar objecten vragen te laten oproepen en door het soms confronterende karakter ervan de toeschouwer te prikkelen tot bezinning en reflectie.

 

 

Yvonne Stoppelsteen Leusden

Reflecties in, op of bij het water zijn voor Yvonne Stoppelsteen  (Leusden) de inspiratiebron tot het maken van schilderijen in acryl en  daarna met olieverf. Soms gebruikt ze, om structuur te krijgen in de onderlaag, gemengde materialen, waaronder gemalen steenmaterie; lava. Door de kleuren in het water, beïnvloed door zonlicht en het gesteente, raakt zij gefascineerd, fantaseert en schildert zij  de reflecties. 

Jacobien de Korte Den Haag

Autonoom fotograaf Jacobien de Korte (Den Haag) heeft oog voor detail, haar  zorgvuldig samengestelde series vertonen een boeiend lijnenspel, wat op het eerste gezicht sterk en abstract oogt.  Maar ook schoonheid en verstilling gaan hand in hand. En wie langer kijkt, ervaart ook het mysterieuze, want wat gebeurt er en wat zien we? Dat kan de beschouwer zelf invullen.