Galerie PolhusGalerie Polhus

50 jaar kunstenaarsschap Pien van den Broek - Opstelten van 10 september t/m 22 oktober 2017

Een overzichtstentoonstelling van alle werken van Pien van den Broek - Opstelten.. Vanaf de academietijd de model schetsen tot de recente nieuwe werken in olieverf op linnen. 50 jaar kunstenaarschap! Deze expositie wordt vergezeld met beelden van Gemma Vermeulen en ragfijne keramische objecten van Brigit van Nassau

Pien van den Broek - Opstelten Hoevelaken

Beeldend kunstenaar Pien van den Broek - Opstelten (Hoevelaken) schildert intuïtief, geheel op haar gevoel. Met verf en water gaat zij op zoek naar een compositie die onder haar handen uitgroeit tot beelden die haar boeien: de kwetsbare mens, de kwetsbare mens in het landschap, het landschap zelf, het landschap met zijn horizon, het landschap dat nog groter, weidser moet, de horizon die nog verder moet liggen, zo schildert zij laag over laag en verstaat de kunst van het weglaten. Met die techniek creëert zij frescoachtige, transparante werken en geeft zij op boeiende wijze vorm aan het mensbeeld dat zij draagt.

In deze overzichtstentoonstelling van het afgelopen 50 jaar kunstenaarschap van Pien, is het beste van haar oeuvre  te zien, van schets tot monumentaal, maar altijd door de jaren heen heeft zij haar eigen herkenbare stijl weten te behouden.


Gemma Vermeulen Bathmen

 

Gemma Vermeulen studeerde af aan de Rietveld Academie in Amsterdam en behaalde haar lesbevoegdheid van het (toenmalige) Ministerie van WVC

.Gemma’s beelden zijn afgeleid van de werkelijkheid en op een speelse manier gedeformeerd. Ze laat zich daarbij leiden door de vorm van de steen die zij bewerkt. Bij de afgietsels in brons zijn de oorspronkelijke vorm en structuur van de steen goed te herkennen. 

In haar portretten geeft zij het karakter van de uitgebeelde persoon op een fantasievolle manier weer. Maar ook de beweeglijkheid en de ruimtelijkheid in de lijnvoering van het menselijk lichaam. Ze streeft daarbij naar monumentaliteit, ongeacht formaat en techniek.

Gemma exposeert regelmatig, o.a. in het Singer museum te Laren en Pulchri Studio in Den Haag.


Brigit van Nassau Roosendaal

Haar werk doet fragiel aan waarbij zij de grenzen van het materiaal aftast en in haar puurheid gebruikt. Ze laat het werk de balans vinden De witte serie is ongeglazuurd en gebaseerd op de klassieke komvorm. De scherf raakt verder verdicht waardoor diepte ontstaat.

“Ik wil de beweging tonen waarbij  herhaling en ritme bepalend zijn"

Voor de blauwe series werkt Brigit met glazuren en pigmenten, blauw en turquoise. Deze versterken het licht wat zo essentieel is voor haar werk.

De komvorm is de basis, de nieuwe constructies komen hier voorzichtig van los.